In memoriam Gerrit de Wolf

11.09.17 Schaker Gerrit de Wolf blijft geschiedenis schrijven

02.04.13 Kees Klok: Weblog over zijn vriend Gerrit de Wolf

27.01.10 Begrafenis Gerrit de Wolf

26.01.10 In Memoriam Gerrit de Wolf 1949-2010

26.01.10 Gerrit de Wolf in herinnering met o.a. partij Gerrit de Wolf – Rob Klop

26.01.10 De Willige Dame herdenkt Gerrit de Wolf


meer schaak- en ander nieuws op tomsschaakboeken.nl

 

 

Begrafenis Gerrit de Wolf

 

27.01.10

Familie, vrienden, oud-collega’s, bestuur en clubleden van De Willige Dame hebben Gerrit de Wolf vanmorgen uitgeleide gedaan.

 

 

De afscheidsbijeenkomst in het Uitvaartcentrum De Essenhof in Dordrecht werd druk bezocht. Kees Klok – vriend, historicus, schrijver, dichter -  sprak een indrukwekkend woord van vriendschap. Hij bracht Gerrit in herinnering als inspiratiebron voor het Dordtse culturele leven, en gaf Bobby Kinghe daarbij als voorbeeld. Hij wees op de brede belangstelling van de overledene voor o.a. literatuur, poëzie, en Indonesië; hij roemde Gerrit als boekenverzamelaar en als schaker bij De Willige Dame.

Passende muziek van Bob Dylan en andere zangers/gitaristen zorgden voor een persoonlijke sfeer.

Begeleid door goede vrienden werd de kist op deze gure winterdag naar de begraafplaats gereden, waar met een moment van stilte Gerrit een laatste groet werd gebracht.

 

 

tvb

 

26.01.10 

In Memoriam

Gerrit de Wolf

1949 - 2010

 

 

DORDRECHT - Een trouwe schaakvriend, een sterke schaakliefhebber en een Dordtenaar met grote en brede literaire kennis.  Zo kan de vrijdag overleden Gerrit de Wolf (1949-2010) misschien wel worden getypeerd. 

Hij schaakte bij Dordrecht, Groothoofd en de Willige Dame vanaf 1973. Gerrit maakte de promoties mee en mede mogelijk, vanuit de vierde klasse RSB van Groothoofd 1 en de Willige Dame 1, naar de top van de RSB-competitie.

 

   

 

Op 6 februari 2009 veranderde zijn wereld, toen bij hem een vreselijke ziekte werd vastgesteld. Gerrit had, na zijn prepensioen in november 2008 bij verzekeringsmaatschappij Fortis, nog zoveel willen doen. Een droom was een eigen boekwinkel in Dordrecht. Hij laat nu een unieke verzameling boeken na: Je kunt het haast wel de ‘De Wolf collectie’ noemen.

 

Gerrit de Wolf leek eerst ook op schaakgebied aan nieuw leven te beginnen. Hij schaafde aan zijn stijl als trouwe deelnemer aan het lunchschaken. De tweevoudig oud-kampioen was in de sterke competitie - die in januari 2009 werd afgesloten - weer als derde aangekomen. Gerrit straalde zelfvertrouwen uit. Dat betaalde zich direct daarna uit. In de eerste ronde van de nieuwe competitie begon hij met een prachtige winstpartij op de kampioen 2008 Jaap Verhoef. Het was voor het publiek nauwelijks te volgen, maar Gerrit speelde meesterlijk. In die vorm, mocht hij zondermeer tot de favorieten worden gerekend in de strijd om de titel. Ook zijn laatste partij extern op 26 januari 2009 tegen een ELO 1944-speler van het kampioensteam Charlois/Europoort 2 werd fraai in winst omgezet.

 

Het liep anders en de ziekte kreeg Gerrit steeds meer in zijn greep, totdat er geen perspectief meer was. Extern kon hij al niet meer in DWD 1 uitkomen in het seizoen 2009-2010, alhoewel zijn naam nog in de selectie staat.

 

 

Gerrit de Wolf schreef als leerling van Mulo Groenedijk, waar ook de schakers Han van Gorkom, Willem Platje en Kees A. Klok onderwijs genoten. In de schoolkrant, De Groene Mug, bleek zijn literaire belangstelling al. Hij vervormde de naam van de musicus BB King tot de naam Bobby Kinghe. Dat werd later - in 1968 - de naam voor een literaire en muzikale productiegroep, die in Dordrecht en daarbuiten nog steeds van zich laat spreken. Met Kees Klok en Jan v. d. Geer bracht hij al vroeg een bezoek aan de Dordtse dichter/schrijver/schaker C. Buddingh' in zijn atelier in Teeken-genootschap Pictura. Gerrit was erbij toen de stad een eerste poëziefestival kreeg, dat vooral dankzij de krachten die de oprichting van Bobby Kinghe mogelijk maakte, tot stand kwam. Grote namen deden ook in de jaren zeventig Dordrecht aan en vooral de samenwerking tussen Bobby Kinghe en sociëteit Bibelot maakte veel mogelijk. Zelfs Willem van Hanegem ging op de literaire toer in de jongerensoos en Gerrit maakte het allemaal mee.

 

   

 

Schaken leerde hij van Jan de Jong. In 1972, toen Fischer naar de WK-titel ging, raakte hij echt geďnteresseerd. Gerrit zegt zelf, dat Hans Berrevoets, waarmee hij tot 2009 extern in één team speelde, zijn leermeester was. Zij kwamen elkaar tegen bij de Holland, een Dordtse verzekeringsmaatschappij. Tussen de middag werd aan schaaktraining gedaan. Het was gelijk een soort lunchcompetitie, zoals die nog op woensdagmiddag bestaat in poffertjessalon Visser. Het bedrijfsteam van de Holland eindigde altijd op de laatste plek in de toen nog populaire bedrijfsschaakcompetitie in Dordrecht. Gerrit de Wolf besloot daarmee zijn eerste ervaring op te doen. In oktober 1972 speelde hij met wit zijn eerste externe partij, die hij won. Na de eerste avond stond het 2-2, want ook kopman Hans had gewonnen. Joop Tegelaar nu wethouder en loco-burgemeester en wethouder van Papendrecht, had afgesproken te helpen met analyseren. Gerrit de Wolf deed stevig mee in het analyseteam dat tussen de middag de afgebroken stelling met Joop tegen het licht hield. Hij trad ook toe tot het secondantenteam van Joop dat hij begeleidde bij het inspelen. Na 70 zetten werd er wederom afgebroken en weer werd verder in een analyseteam gewerkt, totdat eindelijk bij de derde helft Joop de winst wist te grijpen. Hierdoor won het team voor de eerste keer in lange tijd met 3-2. Gerrit maakte dat als trouw teamlid helemaal mee en die betrokken instelling heeft hij in zijn talrijke externe wedstrijden altijd gehouden. Het Hollandteam werd in de competitie van toen met acht uit vijf tweede: Gerrit de Wolf was de belangrijkste puntenleverancier met 4,5 uit 5 aan bord twee.

 

Bij schaakclub Dordrecht wist Gerrit de Wolf tot net onder de hoofdklasse te komen. In 1978 was hij op 16 februari in clubhuis Jeugdstad bij de oprichting van schaakclub Groothoofd. Hij droeg het team vanuit de vierde klasse RSB mee in drie seizoenen naar de eerste klasse RSB. Toen in 1994 de Willige Dame met een vriendenclub begon om vanuit de vierde klasse nog eens te gaan promoveren, was Gerrit de Wolf direct van de partij. Hij maakte mede de promoties mogelijk tot de promotieklasse van de RSB en was altijd een trouwteamlid waarop nooit tevergeefs een beroep werd gedaan. Zijn laatste externe kunststukje was de actie om DWD 2 blijvend te laten promoveren vanuit de derde klasse. Gerrit nam bord 2 voor zijn rekening en hij bereikte met zijn resultaat in 2007 de top 10 van zijn klasse 3A. DWD 2 zit nog steeds in de tweede klasse en Gerrit maakte een jaar later de terugkeer mede mogelijk van DWD 1 van de eerste klasse naar de promotieklasse.

 

Hans Berrevoets

 

De begrafenis van Gerrit is woensdag 27 januari, 11 uur, op de Essenhof.

 

De wens van Gerrit is:

Geen bloemen, geen toespraken.

 

Bezoek ook http://kees-klok.blogspot.com/

Kees Klok schrijft een uitvoerige persoonlijke herinnering aan Gerrit als o.a. een dierbare vriend.