Kunstenaar Cees Schellenberg

 

07.08.09 Cees Schellenberg in het Buddingh’- atelier

05.08.09 Cees Schellenberg overleden

00.00.07 Kunstenaar Cees Schellenberg: gedachtegang van schaker componeren

 

 

Cees Schellenberg in het Buddingh'-atelier

 



Cees Schellenberg met zijn Antje in het fraaie

 C. Buddingh'-atelier in Teekengenootschap Pictura.

 

07.08.09
Wilko Peenstra wees in zijn mooi geschreven In Memoriam Cees Schellenberg, nog op het historische karakter van het atelier van onze beeldend kunstenaar, die onlangs overleed. Cees had in teekengenootschap Pictura het fraaie C. Buddingh'atelier. De dichter/ schaker, die in 1985 overleed, was vaak te vinden op de eerste verdieping aan de voorzijde van Pictura.

Soms kreeg Schellenberg bezoek van de media, gelet op het verleden.


In zijn jeugd, toen hij nog voer, had Cees ook wel geschaakt. Hij volgde in Visser met grote belangstelling het lunchschaken en soms de Willige Dame, maar was zelf nauwelijks meer tot schaken te bewegen. Eén keer was de oudste kunstenaar van de stad (1923-2009) bereid om commentaar op een stand  te geven. Hij wist wel gevatte opmerkingen te maken als eigenaar Jaap Mol van Visser aan het snelschaken ging.


Voor de historie daarom een echt mooi portret in zeg nu maar het
Buddingh/Schellenberg-atelier aan de Voorstraat. Cees staat er op samen met zijn Antje (Lucas).

 

Voor de mensen van geschiedenis. Onder Pictura was tot 1984 het studentengenootschap Caput Ovis te vinden dat een aantal jaren zeker veel bezoek trok van schakers van Groothoofd, toen het aan het
Steegoversloot te vinden was.

 

Cees Schellenberg overleden

 

Cees Schellenberg aan zijn stamtafel

in VISSER’s Poffertjessalon (2007).

05.08.09

CEES SCHELLENBERG (1923-2009) wordt op deze site genoemd onder de lijst van bijzondere schakers onder Bijzondere Schakers\Cees Schellenberg. Hij volgde vanaf zijn vaste stoel in poffertjessalon Visser altijd het schaken met grote interesse.

Vandaag was in besloten familiekring de uitvaart van het oudste werkende lid van het teekengenootschap Pictura. Een markante Dordtenaar is niet meer onder ons. Cees was een bijzonder liefdevol medemens, een kunstenaar die werkte van een spirituele bron en die vooral bekendheid genoot door zijn kastjes. In Visser is er één te zien boven de stamtafel. 

 

Hans Berrevoets

 

KUNSTENAAR CEES SCHELLENBERG (83)
vindt gedachtengang van de schaker componeren

 

2007

In de huiskamer van de Willige Dame, poffertjessalon Visser, heeft kunstenaar Cees Schellenberg (83) een eigen plek aan de stamtafel.

Hij zit vier dagen in de week - tussen de middag - onder het vaandel van de Willige Dame en volgt met belangstelling de schaakzaken in zijn stamkroeg.

 

Cees is iemand in Dordt. Hij is alom erkend als de nestor van de kunstenaars. Vanuit het oudste tekengenootschap van Nederland, Pictura, werkt hij nog steeds. Cees zijn atelier was in het verleden een werkkamer van Buddingh' en daarom is ook weleens een TV-ploeg bij hem binnen gevallen.

,,Ik ben te oud om nog te gaan schaken in de competitie van de Willige Dame, maar vroeger heb ik wel veel gespeeld. Schots: dat is een opening die ik me nog herinner. Ik weet nog voldoende van de loop van de stukken om een spelletje te kunnen spelen. In mijn ogen is niet de koning het belangrijkste stuk. De koning kan maar een stapje naar alle kanten doen, soms. De dame is mijn belangrijkste stuk altijd geweest. Dat vrouwelijk is ook symbolisch natuurlijk. Schaken is immers een denksport, die leeft in het nu. Je hebt de uitdaging van de toekomst nodig om verder te komen en je moet ook het verleden meenemen. Steeds opnieuw is net als een kunstenaar een schaker dus scheppend bezig. Je maakt met je stukken vooraf in je gedachten een compositie. De pionnen van het spel heb ik ook bijzonder gewaardeerd. Ik sprak meer over spionnen. Een pion kan ook meer zijn, uiteindelijk, dan het kleinood lijkt".

 

Cees heeft de komende maanden in Atelier Fersier

– zie ook atelier-fersier.com

een zeer bijzondere overzichtstentoonstelling te zien.

Schellenberg vormt als nestor van de Dordtse kunstenaars een geschiedenis op zichzelf.

Als werktuigkundige bij de scheepvaart werd Schellenberg al jong gegrepen door de kunst van Cobra. De vijftigers gingen toen over andere wegen en zijn inmiddels ook echt kunstgeschiedenis geworden.

Cees volgde eerst lessen aan de Vrije Academie in Kopenhagen.

Terug in Nederland monsterde hij af en ging studeren aan de Vrije Academie in Rotterdam.

Schellenberg studeerde af als klassiek beeldhouwer. Hij werkte vervolgens o.a. mee aan de restauratie van de Laurenskerk. In zijn tijd bij de gemeentelijke dienst Stadsontwikkeling in Rotterdam schaakte hij veel in een bijzondere ruimte: de gemeentelijke maquettekamer. Cees zoekt ook het diepere op.

 

 
                                                                      

Atelier Fersier presenteert nu schilderijen en kastjes van Cees Schellenberg over een periode van de jaren tachtig tot en met heden.

In zijn meest recente werk grijpt hij weer terug naar vroege motieven en kleurstellingen van zijn eigen vroegere werk.

 

 

De tentoonstelling “Cees” is tot en met 16 maart 2007 te zien in Atelier Fersier het atelier van edelsmid en beeldend kunstenaar Ferdi Wouters dat is gevestigd in het voormalig pakhuis
Bordeaux, Wijnstraat 61 te Dordrecht.


Atelier Fersier is geopend van donderdag t/m zaterdag van 12.00 uur tot 17.00 uur en elke 1e zondag van de maand tijdens het Kunstrondje Dordt of op afspraak 078 6144808