OUDER  SCHAAKNIEUWS HIER  ***   ALGEMEEN (DORDTS) NIEUWS

 

 

Nu meer dan 80 specials en andere interessante schaakzaken: KLIK HIER

 

08.05.21 PAUL DE ROOS overleden – een herinnering

07.05.21 Voor BERTUS VAN MANEN was schaken middel tot sociaal contact * door Hans Berrevoets

07.05.21 KOOS ABEE overleden door Hans Berrevoets. Met verwijzingen naar enkele partijen

07.05.21 Afschrift rouwkaart Bertus van Manen klik hier

05.05.21 BERTUS VAN MANEN, trouw deelnemer aan het Klockelaerschaak, is op 4 mei overleden

02.05.21 Karl Schlechter, zijn leven en werken

06.05.21 Partij Karl Schlechter - Marshall Wenen 1908

26.04.21 Uit de oude doos: Wat is een kritisch veld? Met toelichting door o.a. een eigen partij

23.04.21 Harry Nelson Pillsbury, een veel te vroeg gestorven supertalent.

23.04.21 Nog geen positieve berichten over het  Schaken in de Klockelaer

 

Specials * Wegwijzer * Foto’s * Probleemschaak * Schaakboeken   

     Uitslagen RSB/KNSB-Comp    site bijgewerkt 13-5-2021 19:12  

 

 

Paul de Roos overleden – een herinnering

 

08.05.21

Tot mijn verbijstering verneem ik dat ook Paul de Roos kortelings is overleden.

Een zeldzaam man.

Wie hij was maakte ik jaren geleden mee tijdens een terugtocht van een bezoek aan het TATA Steel toernooi in Wijk aan Zee.

Paul en ik hadden bij het toernooi wel even contact maar gingen onze eigen weg ook bij de terugreis.

 

 

Het was zwaar noodweer en de treinen reden niet meer, alles met veel wachten en overstappen.

In Haarlem was van een trein geen sprake meer maar gelukkig ging er nog een bus. Na een heel lange reis en overstappen in Den Haag kwam ik aan in Rotterdam. De metro reed gelukkig en daarmee kwam ik op het Zuidplein.

Er bleek nog een bus te staan die de reis richting Dordrecht wel wilde proberen. Het was al heel laat en al flink over twaalven.

 

Tot mijn grote verrassing stapte ook Paul de Roos daar in. Hij bleek langs een heel andere route van Wijk aan Zee in Rotterdam te zijn gekomen.

 

De bus wilde net vertrekken toen er twee heel jonge dames, meisjes nog, instapten. Zij wilden de chauffeur wel betalen maar hadden geen geld; ze hadden wel treinkaartjes maar hadden er uiteraard niet op gerekend met een bus te moeten reizen.

Paul bedacht zich geen moment, stond op, ging naar de chauffeur en betaalde de reis voor de meisjes. Zij waren natuurlijk heel dankbaar.

En ik had een prachtige inkijk gekregen op wie Paul de Roos was.

 

Tom van Bokhoven  (de gelukkige bezitter van een fraai schilderij van zijn hand.)

 

Een heel mooi In Memoriam staat op de site van De Willige Dame. KLIK HIER. 

 

 

 

 

Oud clubkampioen en oud-bestuurslid van schaakclub Dordrecht Koos Abee (81) overleden

07.05.21 door Hans Berrevoets

Deze week is, na een periode van afnemende krachten, onze schaakvriend Koos Abee op 81 jarige leeftijd overleden. Hij was bijna een halve eeuw lid van schaakclub Dordrecht. Koos kwam bij de club toen hij bij de Julianaschool in Dordrecht Duitse les ging geven.

 

Na de tweede wereldoorlog was Koos een van de meest talentvolle jeugdschakers van de Brabantse bond. Uitslagen van kampioenschappen waaraan hij mee deed zijn in het tijdschrift van de KNSB van toen na te lezen. Een jaar of vijf geleden speelde hij op de club een externe wedstrijd tegen Kees Sio van nu Fianchetto in Schiedam. Dat was wellicht ook een revanche partij. Want de sterke jeugdspeler Sio versperde de sterke jeugdschaker Koos rond 1954 vanuit Brabant de weg naar het Nederlands jeugdkampioenschap. Koos was toen vier jaar jonger dan Kees en was hem in jaren daarna in schaakkracht zeker voorbij gegaan. Kees bevestigde dit onmiddellijk.

Koos was een man van minder woorden en hoefde niet echt zo publieke aandacht hiervoor te krijgen. Toen hij bij Dordrecht een keer clubkampioen werd – in seizoen 1974/75 voor de legendarische Henk van Donk - was dat wel schaaknieuws. Voor Koos was het meer een feit. Als hij daaraan werd herinnerd kon hij zeggen: Dat is toch lang geleden! Hij werd er wel een eerste kracht door van Dordrecht 1. Koos combineerde het schaken met een volkstuin van op het hoogtepunt 500 vierkante meter ook om actief te kunnen blijven toen hij was afgezwaaid in het onderwijs. Daarnaast liep hij ook hard, maar daaraan besteedde hij niet graag woorden.

Zeldzame foto van Koos: Fokkertoernooi 1983 tegen Conchita

Daarnaast werd hij ca. 7 jaar lang bestuurslid van Dordrecht en stroomlijnde hij als een diplomaat in het geheim de contacten met de veel aan de weg timmerende club Groothoofd. De secretaris en later adjunct van schaakclub Dordrecht vijlde zo de scherpe kantjes er wat vanaf in het belang van de schaakpromotie. Omdat emoties toen ook een rol speelden, was dat zeker een lastige opgave. Bestuurder Koos was ook een echte, goede schaker, die in woorden dat niet zo uitdroeg. Koos werd in 2006 als nestor open-kampioen van de Drechtstreek. Hij was ook mister van het toernooi, dat nu al jaren wordt gedragen door Sliedrecht. Hij werd ook eens gehuldigd toen hij als enige (!) alle afleveringen vanaf 1979 had meegedaan. Koos was echter toch niet de man om daarover hele verhalen te laten schrijven. Voor een journalist die hem jarenlang volgde was dat lastig: ,,Hoe kan ik over een schaaktoernooi schrijven als de oudste deelnemer kampioen is geworden. Dat is toch nieuws en een geweldige prestatie." Koos bleef de vriendelijkheid zelf en besloot om er verder het zwijgen toe te doen. Hij ging achter het schaakbord zitten.

Met het overlijden van Koos is uit de gouden generatie met Henk van Donk, Pank Hoogendoorn, Hans Wertheim, Adri van de Willigen, Gerard Kemper nu eigenlijk alleen Leo Jansen (92) nog over.

 

-      Lang geleden is een partij van Koos Abee, tegen Henri Hartog, op deze site geplaatst.

-      Een andere partij van Koos, tegen Jan Sluiters, is HIER te vinden.

-      Een artikel gewijd aan Koos Abee, met fotootje, geplaatst in 2006.

 

 

 

Bertus van Manen overleden

 

 

Gisteren, 4 mei 2021, is Bertus van Manen overleden.

 

 

Hij was al ernstig ziek en is in het ziekenhuis overleden.

 

 

Bertus was heel lang een trouwe deelnemer aan het Klockelaerschaak, met wie je niet alleen een partij kon opzetten maar ook altijd goede gesprekken kon voeren.

 

 

We zullen Bertus heel erg missen. Hij was een goede vriend van ons allemaal.

 

 

We wensen zijn familie heel veel sterkte om met dit grote verlies te kunnen verdergaan.

 

Afschrift Rouwkaart klik hier

 

 

 

05.05.21 Tom van Bokhoven

 


Voor Bertus van Manen was schaken
middel tot sociaal contact

07.05.21 Hans Berrevoets
De deze week op 78 jarige leeftijd overleden Bertus van Manen was een speler, waar de humor nooit ver weg was. Hij zag de schaaksport dan ook vooral als een middel tot sociaal contact. Bij schaakclub Dordrecht speelde hij standaard in de zaal niet ver van de bar.

Bertus kwam pakweg 45 jaar geleden bij schaakclub Dordrecht binnen lopen, nadat hij via zijn bedrijf DuPont aan de schaaksport had geproefd. Het bedrijfsteam deed ook mee aan het in de jaren zeventig populaire teamschaken.

De vraag, die mensen soms konden stellen: Hoe sterk kon Bertus spelen? Misschien wilde hij het zelf niet weten, want een goed gespek, een stevige handdruk leek hij veel  belangrijker te vinden. Een verhaal uit zijn begintijd, dat door de twee gesprekspartner nog vaak opnieuw werd beleefd, is wellicht tekenend voor zijn opvatting als plezier schaker.

In het oude schaaksysteem zat Bertus in een groep net onder de twee topgroepen. Jeugdschakers gingen graag de weg omhoog en moesten dan met Bertus een avond doorbrengen. Je wist vooraf ook je tegenstander.

Op een bepaald moment stapt Bertus, na bij de LTS, van zijn fiets en begint gelijk, zoals hij alleen zelf altijd lijkt te kunnen, aan een vriendelijk gesprek. De jeugdschaker zegt: Ik heb er vanavond niet zoveel zin in. Als ik remise kan spelen, vind ik het wel best.

Bertus kijkt hem met een brede glimlach aan en zegt: ,,Dat komt goed uit. Je moet tegen mij." De jeugdspeler had Bertus op zijn lijstje staan van tegenstanders, die hij ging verslaan, maar door de overrompelende eerste zet van Bertus was de uitslag op het wedstrijdformulier bekend.

In de zaal werd nog een bord opgezet en er werden woeste zetten gedaan. Dat trok publiek. Na pakweg vijftien zetten werden er handen geschud op een wijze, die even meer geluid veroorzaakte dan op een schaakavond gepast was.

Bertus bleef bij Dordrecht graag schaken, plezierschaken.  In zijn laatste levensfase ging hij steeds meer twijfelen of hij tijdens de donkere avonden van de wintertijd wel op zijn fiets nog naar huis wilde rijden. Gelukkig was er op donderdag het Klockelaer-schaak. Daar voelde hij zich als een vis in het water, terwijl de plezierschaker ook soms aan de leiding kon gaan in het klassement. De website www.tomsschaakboeken.nl  heeft veel informatie over zijn Klockelaer-betrokkenheid achter het bord en vooral daar buiten.

Bertus hoorde 45 jaar  bij het fundament van de schaakclub Dordrecht waar dus door hem denksport is  beleefd als middel tot sociaal contact. Zijn sociale rol als aanjager  zal worden gemist. Schaakhistorie was er ook.

Als de jeugdspeler van vroeger, zijn vaste simultaan ging spelen bij Klockelaer als vorm van schaakpromotie, deed Bertus altijd mee.

Vaak was zijn opening, terwijl hij zijn hand al uitstak:  ,,Heb je nog zin in een remise".

 

 

Karl Schlechter, zijn leven en werken

2 maart 1874 – 27 december 1918

 

02.05.21 tvb

De enige schaker die in een WK-match niet van Dr. Emanuel Lasker verloor, uitgezonderd Laskers opvolger Capablanca.

Karl Schlechter, een vriendelijke en bescheiden mens met een prachtige schaakcarrière. Behalve enkele boeken van toernooien waarin meespeelde, blijven gegevens over zijn leven in mijn verzameling beperkt tot een Russisch boek uit 1984 en een honderd jaar oud boekje van B. Kagan waarin hij enkele biografische gegevens heeft vermeld.

 

 

Zijn belangrijkste wedstrijd speelde hij in 1910, de tweekamp om de wereldtitel tegen de toenmalige kampioen Dr. Emanuel Lasker. In de match om 10 partijen ging het geweldig. Na 9 partijen stond het 5-4 voor Schlechter; acht remises en één zege voor Schlechter. Maar ja, helaas, die 10de partij ... . Lasker maakte gelijk en behield de WK-titel.

Niettemin blijft Schlechter een van de heel groten uit de schaakgeschiedenis.

In 1918, het laatste oorlogsjaar, overleed Schlechter door honger,  ziekte en uitputting.

Te zijner ere hier een interessante partij: Schlechter – Marshall uit het toernooi in Wenen 1908.

 

 

Harry Nelson Pillsbury

05.12.1872 – 25.06.1906

22.04.21 tvb

Pillsbury, een schaker wiens naam in de geschiedenis van het schaken met gouden letters is geschreven.

Een heer met een korte maar spectaculaire schaakcarrière. Het is merkwaardig dat over hem betrekkelijk weinig is gepubliceerd.

Als 22 jarige won hij vrijwel uit het niets het grote toernooi in Hastings in 1895 voor o.a. Lasker, Steinitz, Tarrasch, Janowski, Bird, Blackburne enz. enz. Een grandioze prestatie waarmee hij zijn grote talent etaleerde.

Hij werd uitgenodigd voor een zware vierkamp in 1896 in Moskou. Hij werd daar 3de achter Lasker en Steinitz en voor Tschigorin. Een andere topprestatie leverde hij met de fraaie gedeelde 3de en 4de plaats, achter Lasker en Maroczy, in het zware toernooi in Neurenberg in datzelfde jaar 1896. Zijn carrière was kort maar indrukwekkend. Helaas kort, omdat hij (in Moskou?) een geslachtsziekte opliep waaraan hij ook ten onder zou gaan.

In zijn laatste grote toernooi, Cambridge Springs in 1904, kon hij zich niet meer mengen in de strijd om de eerste plaats, maar versloeg hij wel de winnaar wereldkampioen Dr. Em. Lasker.

Deze laatste partij is HIER na te spelen.

 

Meer over Pillsbury 

 

 

Voorlopig geen  openlucht-schaak in centrum Dordrecht

 

 

Maart 21 & 25.01.21 Bron KK

Drie jaar schaken we met veel succes iedere zaterdag middag op het Arij Schefferplein, het laatste jaar op de Peter van der Laars schaakplaats (WAAG).

Het voorstel om schaaktafels te gaan gebruiken is een leuk idee.

In het Hof heeft vroeger ook een schaaktafel gestaan, jammer genoeg werd er nooit op geschaakt. Wel werd hij gebruikt door verliefde stelletjes.

Burger initiatiefnemer openluchtschaak Korstiaan Kraaijeveld, Vest 100, Dordrecht T: 0657230574

 

15.03.21: Zodra er weer mag worden geschaakt, in de zaal of in de openlucht, hoop ik dat te melden. Daar is op dit moment geen sprake van.

 

 

Nieuws over het Klockelaerschaak

                                                

staat hier.

WEGWIJZER

schaakboeken, schaakpartijen, live games, download, toernooien, columns, specials, archieven enz.

CONTACT:

mailadres: tomsschaak@gmail.com