ALGEMEEN DORDTS- OF ANDER NIEUWS:

24.10.18 Open Huis Ontmoetingskerk: Lezing Harry Aardoom:”Voeding en senioren”

 

AANKONDIGING TOERNOOIEN:

25.09.18 LAREN Dubbel Toernooi: Kroegsnelschaaktoernooi (8 okt) en Rapidtoernooi (20 okt)

 

LAATSTE SCHAAKNIEUWS:              (MEER SCHAAKNIEUWS staat hier)  

16.10.18 Schaaktopper ir. H.J. van Donk 1 november 10 jaar geleden overleden

14.10.18 In rubriek 100 jaar geleden: CARL SCHLECHTER 1874 - 1918

13.10.18 Emailadres tomsschaak@gmail.com werkt weer!! Met grote dank aan de (ver)helper.

12.10.18 DWD: “Dordt tegen Dordt” Verslag DWD 2 – Dordrecht 5 W.PL.

11.10.18 Na 2 ronden Klockelaer HERFST 3 koplopers en een zaal vol liefhebers

09.10.18 Recente aanwinsten: The complete studies of Genrikh Kasparyan

07.10.18 Historische zege van Dordrecht 1 op Eindhoven 1

07.10.18 ,,Vrouwen leert schaken: daar word je strategische van."

05.10.18 Dordrecht 2 tegen Dordrecht 4 novum in Dordtse schaakgeschiedenis

05.10.18 DWD Ronde 3: “Return of the Rose”

04.10.18 KLOCKELAER Eerste ronde Herfstcompetitie met lunch in de Crabbehoeve

03.10.18 Tata Steel Chess On Tour naar Leiden en Alkmaar

28.09.18 Schiermonnikoog wordt eerste schaakeiland ter wereld

27.09.18 Bert Dobber ZOMER-kampioen in de Klockelaer

07.09.18 Belangrijk bericht m.b.t. de Wet op de Privacy

Toernooien * Partijen * Wegwijzer * Foto’s * Probleemschaak *  Live chess ratings top 10 * Specials  * RSB/KNSB 2018-2019                       site bijgewerkt  16-10-2018 12:16

 

 

Schaaktopper ir. H.J. van Donk 1 november tien jaar geleden overleden

16.10.18 Hans Berrevoets

De Dordtse schaakgeschiedenis kent namen, die ook na hun dood blijven hangen in de herinneringen.

Van Donk was een schaker van nationale kracht, die in 1954 bij Dordrecht begon. Hij ging pas in het eerste team meedoen, nadat hij zich intern had waargemaakt.  Zo was ook de zuivere schaakregel van Henk J. van Donk.  In 2003 kwam hij voor het laatste in de KNSB competitie uit. Vanaf 1955 had hij zich voor Dordrecht 1 ingezet. Voor zijn Dordtse tijd speelde hij voor het sterke DD in Den Haag. Van Donk wordt altijd in een adem genoemd met Pank Hoogendoorn die in 1999 overleed.

Eind december is bij Sc Dordrecht het Pank Hoogendoorntoernooi. De naam van Donk wordt die dag vaak genoemd.

Tien jaar geleden besteedde tomsschaakboeken op de volgende wijze aandacht aan van Donk:

- Henk J. van Donk

- Meer over van Donk

- Van Donk in de KNSB-competitie

- Partij Jerry van Rekom – Ir H.J. van Donk

 

 

 

 

 

DWD: “Dordt tegen Dordt

   De Willige Dame 2 - Dordrecht 5  3½ - 4½

 

12.10.18 W.PL.

In Den Haag wonen, zo heb ik me laten vertellen, Hagenaren en Hagenezen. Ben je van goede komaf dan ben je een Hagenaar. Ben je van het volk dan noem je jezelf een Hagenees.

Of, zoals ze in Den Haag zeggen: Kom je van het zand of van het veen? De scheiding daartussen vormt de Laan van Meerdervoort. Erboven, op het stevige zand, wonen de gegoede burger en de diplomaat, eronder, op het zachte veen, de arbeiders. Het verschil is duidelijk te horen. De chique Hagenaar praat immers bekakt en de Hagenees spreekt het platte Haags: " denk toch nie dat ik gaat schake?

Lees dit fraaie verslag hier verder.

 

 

 

 

RSB: Dordrecht 4 tegen Dordrecht 2

11.10.18 HB

De kraker in de eerste klasse b van de RSB, Dordrecht 4 tegen Dordrecht 
2, is in een gelijk spel geëindigd (4-4). De historische wedstrijd had 
een eigen dynamiek in het clubgebouw van Dordrecht, waar het dus een 
unieke wedstrijd werd in de buiten competitie.
Voor de verslagen verwijzen we naar de website van schaakclub Dordrecht.   
    Dordrecht 4             1815 - Dordrecht 2             1880 4  - 4

1. Jan Willem Versloot     1910 - Roel de Jong            1960 1  - 0

2. Iwahn Apon              1915 - Peter van Oevelen       1919 0  - 1

3. Hans Berrevoets         1911 - Xander van Doorn        1883 ½  - ½

4. Theo Jiskoot            1717 - Victor Koppelaar        1880 ½  - ½

5. Marcel den Boer         1814 - Marcel Pluymert         1900 ½  - ½

6. Martijn Vos             1803 - Sander Vogelesang       1899 ½  - ½

7. Timon de Geus           1704 - Ben Sitton              1802 1  - 0

8. Kees van 't Hoff        1746 - Johan van de Griend     1797 0  - 1

Dordrecht 2 tegen Dordrecht 4 is novum in Dordtse schaakhistorie

05.10.18 H.B.

Schaakclub Dordrecht schrijft dinsdag 9 oktober geschiedenis. Dordrecht 2 speelt tegen Dordrecht 4 in de eerste klasse van de RSB. Dat is ook een logische keuze want Dordrecht 3 speelt al in de andere eerste klasse.
Het is ook een historisch novum dat zo teams van Dordrecht tegen elkaar uitkomen.


In de promotieklasse van de RSB kwam het soms voor dat uit Rotterdam meer teams van een vereniging tegen elkaar de nieuwe competitie begonnen. Voor de regio Drechtstreek is het duel Dordrecht 2 tegen Dordrecht 4 geheel nieuw.

Dordrecht 2 miste in het seizoen 2016-2017 net op een haar de promotie naar de hoogste klasse van de RSB. De Willige Dame pakte toen het kampioenschap en de promotie, maar keerde na een jaar weer terug in de eerste klasse.

Vorig seizoen kwam het achttal Dordrecht 2 onder leiding van Johan van der Griend met Ton Slagboom als meedenker pas laat op gang.

Dordrecht 4 is een voortzetting van Zwijndrecht 1 met Kees van 't Hoff als teamleider. Vorig seizoen promoveerde Dordrecht 2 als beste nummer twee uit de tweede klasse van de RSB.
De belangen van de teams zijn verschillend. Dordrecht 2 hoort boven in het klassement mee te draaien en zou ook kunnen denken aan promotie naar de hoogste klasse van de RSB. Op dat niveau is overigens het bijna complete Dordrecht 1 uit de KNSB competitie ook gaan meespelen nadat de KNSB- en RSB-competitie werden losgemaakt van elkaar.

 

 

 

Tata Steel Chess On Tour naar Leiden en Alkmaar

 

3 oktober 2018

Tijdens het Tata Steel Chess Tournament 2019 spelen de grootmeesters uit de Tata Steel Masters op woensdag 23 januari de 10e ronde in Leiden, zo heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt. Eerder dit jaar werd al bekend dat de Tata Steel Masters op woensdag 16 januari in het kader van Chess on Tour de 5e ronde in Theater De Vest in Alkmaar spelen. De speellocatie in Leiden zal binnenkort worden bekendgemaakt. Alle speeldagen van het Tata Steel Chess Tournament, zowel in Wijk aan Zee als in Alkmaar en Leiden, zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen. Het is de zesde keer dat het Tata Steel Chess Tournament ‘on tour’ gaat. Het deelnemersveld van de Tata Steel Masters wordt op 20 november bekendgemaakt. De 81e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 11 tot en met 27 januari 2019.

 

 

Chess on Tour in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (foto TATA Steel)

 

Denksport in kennisstad

“Leiden verwelkomt het Tata Steel Chess Tournament van harte”, aldus burgemeester Lenferink van Leiden. “Het is geweldig dat in het jaar dat onze schaakclub Philidor het 100-jarig jubileum viert, dit grote toernooi naar Leiden komt. Het bijbehorende Schaak- en Kennisprogramma voor denksporters, wetenschappers en scholieren pas uitstekend bij de kennisstad die Leiden is.”

 

Chess on Tour groot succes

 

“Het Chess on Tour concept is een groot succes”, aldus Myra Rooselaar, voorzitter van het Tata Steel Chess Tournament. “Door tijdens ons toernooi twee keer op een andere locatie te spelen krijgen meer mensen de gelegenheid om de wereldtop van het schaken van dichtbij aan het werk te zien. Dat daar behoefte aan is blijkt wel uit de grote aantallen bezoekers tijdens de Chess On Tour evenementen in Groningen en Hilversum afgelopen januari. Door het land in te trekken verbreden we de aandacht voor de schaaksport. Op alle speellocaties worden speciale activiteiten georganiseerd voor jongeren, in lijn met het Future Generations omgevingsbeleid van Tata Steel. Tijdens Chess On Tour en in Wijk aan Zee verwachten we weer duizenden bezoekers en amateurschakers. Schaken is een sport die mensen met elkaar verbindt, jongeren en ouderen, toppers en amateurs, mannen en vrouwen. Dat willen we koesteren en uitdragen”, aldus Rooselaar.

 

Staal en schaken: creativiteit en innovatie

 

Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Dat is waardoor het staalbedrijf erin slaagt om topproducten te leveren aan zijn klanten, waarmee die zich in hun markten kunnen onderscheiden. Tegelijkertijd levert Tata Steel door product- en procesinnovaties een bijdrage aan het realiseren van een duurzame samenleving.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

 

 

 

 

Schiermonnikoog wordt eerste schaakeiland ter wereld


28.09.18 HB
De schaaksport krijgt een nieuw gezicht: Schiermonnikoog wil het eerste schaakeiland ter wereld worden. Het is momenteel nieuws. ,,Schiermonnikoog vindt zichzelf de beste plaats om met het schaakspel verbindingen te leggen tussen mensen. Het eiland grijpt de dag van het Global Chess Festival op 13 oktober aan om bekend te maken dat het het eerste schaakeiland van de wereld wordt.", aldus omroep Noord.


Burgemeester Ineke van Gent legt aan Omrop Fryslân uit wat het schaakeiland is: 'Een plek waar enthousiast schaak gespeeld en geleerd wordt, waarbij jong en oud op een toegankelijke manier betrokken worden. De sfeer en ambiance op Schiermonnikoog nodigen uit tot een potje schaak. Ons eiland kenmerkt zich door een actief verenigingsleven en ik zie het als een leuke uitdaging om heel Schiermonnikoog nog enthousiaster te maken voor schaken.'

Schaakeiland worden: Het is een meesterzet, zo  is de overtuiging van het eilandbestuur.

Op 13 oktober begint een jeugschaaktoernooi en alle schoolkinderen op Schier krijgen schaakles. Er komen voorzieningen in de openlucht, onder meer op het schoolplein van basisschool Yn de Mande, waar eilanders en toeristen de ‘strijd’ kunnen aangaan. Het hele denksportproject kost 15.288 euro, waarvan de provincie Friesland alvast 6100 euro betaalt, uit het Iepen Mienskipfuns (IMF) dat leefbaarheidsprojecten op de Friese Waddeneilanden steunt. Al op de veerboot kunnen toeristen straks hun eerste potje spelen, aan speciale schaaktafels.

 

 

De Klockelaer tweede ronde Najaarcompetitie:

 

Verslag en foto’s van de 2e ronde Najaar competitie op Donderdag 4 okt.

Competitie: SEVILLA RAPPORT COMPLEET

 

 

WEGWIJZER:

schaakboeken, schaakpartijen, live games, download, toernooien, columns, specials, archieven enz.

CONTACT:

mailadres: tomsschaak@gmail.com

    

 

 
2700chess.com for more details and full list                         2700chess.com for more details and full list