LAATSTE SCHAAKNIEUWS: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: D:\tomsschaakboeken\TomsHomePage_bestanden\image002.pngOUDER SCHAAKNIEUWS

Meer dan 80 specials en andere interessante schaakzaken

 

23.09.22 Beelden uit de voorlaatste ronde Zomercompetitie De Klockelaer

15.09.22 Diep denkwerk in de 11de ronde in de Klockelaer

10.09.22 A History of Chess door H.J.R. Murray

19.08.22 Simultaan Hans Berrevoets bij Tennisclub Thialf donderdag 6 oktober

Klockelaerschaak 2022 3e kw en verder

Live Ratings * Specials * Wegwijzer * Fotos * Probleemschaak * Schaakboeken

Uitslagen RSB/KNSB-Comp. site bijgewerkt 27-9-2022 12:19

 

 

Klockelaer Zomercompetitie

Beelden uit de voorlaatste ronde 22 sept. 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

Klockelaer 11de ronde Zomercompetitie

 

Sssst... Er wordt diep nagedacht over de volgende zet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A HISTORY OF CHESS

Een absolute topper in mijn verzameling schaakboeken.

Noem het gerust een encyclopedie over schaken: de geschiedenis van het schaken,

de ontstaansvormen in Azi, Rusland, enz. De Middeleeuwen, de ontwikkeling van het schaakprobleem, de geschiedenis van de schaakstukken, enz. enz. Zeer gedegen en met veel kostbare afbeeldingen uit de oudheid.

En veel meer hoogst interessante onderwerpen zoals het schaak in China, Korea en Japan.

Het boek telt 900 overvolle bladzijden hoogst interessante schaakgeschiedenis.

Auteur: H.J.R. Murray

Oxford at the Clarendon Press10.09.22 tvb

 


DLTC-THIALF komt donderdag 6 oktober met

 

Schaaksimultaaan door Hans Berrevoets
Schakers Klockelaer van harte welkom om mee te doen

19.08.22 HB
Om het onderlinge contact te versterken zorgt DLTC-THIALF voor allerlei activiteiten ook buiten de tennisbanen aan de Nieuweweg 86 om. Gangmaker is voorzitter Sybe de Lint, die ook een schaakverleden heeft. Zijn fusieclub heeft een lange  geschiedenis achter zich, die al begint in 1886 (!). Dat was dus twee jaar voor de geboortedatum die schaakclub Dordrecht hanteert: 29-02-1888. DLTC-THIALF werkt in het heden ook aan een vruchtbare toekomst, die mensen bindt aan de vereniging.

Daarom komt er een schaaksimultaan op donderdag 6 oktober vanaf half acht. Voorzitter Sybe de Lint laat weten, dat schakers van De Klockelaer welkom zijn om het de simultaanspeler zo lastig mogelijk te maken. Onderaan het bericht, dat net in de nieuwsbrief van de vereniging is opgenomen, is zijn mailadres te vinden:

Simultaan schaken tegen  de Dordtse journalist en schaker Hans Berrevoets op 6 oktober.

Schaken: En tegen allen, allen tegen n......
Op donderdagavond 6 oktober a.s. vanaf 19.30 uur is de verhouding duidelijk. Er loopt n persoon (een man, die de denksport schaken beoefent) rondjes in de zaal terwijl allen (die de denksport schaken willen ervaren of al zijn geoefend!) rustig op hun stoel zitten achter de 64 velden.  Dit wordt in de schaakwereld een simultaan genoemd. Het is een vorm van ontmoeting, waarbij de schaaksport het middel tot sociaal contact is.

Het is ook op voorhand een gezellige bijeenkomst, want de stilte hoeft niet zo in heersen, zoals dat bij schaaktoernooien in de reglementen staat. Schaken is overigens een wereldwijde sport met een geschiedenis van meer dan tien eeuwen. In Dordrecht werd in de negentiende eeuw al geschaakt in zogeheten koffiehuizen in de binnenstad vooral in de omgeving van het Scheffersplein. De oudste club (Dordrecht) heeft 29-02-1888 als geboortedatum. Dat is trouwens een markante tijd in de oudste stad van Holland, want DLTC werd twee jaar eerder opgericht!

Voor donderdagavond 6 oktober a.s. is het gelukt een schaker te boeken, die vaker tegen allen heeft gespeeld, zoals in het winkelcentrum Sterrenburg of in dienstencentrum de Klockelaer of op andere feestelijke aangelegenheden. Het is Hans Berrevoets, die meermalen van een club kampioen werd en meer dan dertig keer mee deed aan het journalisten kampioenschap in Wijk aan Zee onder de rook van Tata Steel. Hij ziet de (schaak) ontmoetingen op 6 oktober als een vorm van schaakpromotie en vooral als een bezigheid die voor een gezellige avond kan zorgen.

Schaakclub Dordrecht heeft besloten om voor het schaakmateriaal te zorgen. Bij het begin zullen nog wel enkele mededelingen worden gedaan voordat klinkt: Schakers klaar! De simultaangever speelt immers op alle borden met wit en doet dus de eerste zet. Zodra hij aan het bord terug komt, doet zijn tegenstander een zet. Bij schaken geldt dat terugzetten niet mag. Voor een simultaangever is er een uitzondering. Zijn zet is onherroepelijk, zodra hij op het volgende schaakbord een zet heeft gedaan. Een simultaan speler draagt in zijn directe werkgeheugen immers alle partijen met zich mee, dus daarom die afspraak bij een simultaan. Alle deelnemers hebben als voordeel, dat zij allen tegen die ene schaker uitkomen. Door deel te nemen heeft ongeacht de uitslag een ieder een bijzondere schaakervaring en ook weer een avond van verenigingsplezier en ontmoeting. Wil je graag meedoen en eventueel een gast meebrengen, dat kan allemaal. Meld je uiterlijk 30 september aan en stuur even een mailtje naar voorzitter@dltc-thialf.nl. Dank alvast en tot dan.

Noot tvb: De simultaan wordt gegeven in het Clubgebouw van Thialf, Nieuweweg 86 in Dordrecht.

 

 

WEGWIJZER:

schaakboeken, schaakpartijen, live games, download, toernooien,

columns, specials, archieven enz.

 

CONTACT: emailadres: tomsschaak@gmail.com

 

2700chess.com for more details and full list